donderdag 6 februari 2014

De 'tsjûge' Fedde Schurer

Yn it Friesch Dagblad in nijsgjirrich ynterview mei Ariaan Baan, dy’t promovearret op de Amerikaanske teolooch Stanley Hauerwas (1940, foto). 

Us eigen Fedde Schurer komt ek oan ’e oarder, as foarbyld fan in ‘tsjûge’ yn de sin fan Hauerwas: “Net als Hauerwas was Fedde Schurer een pacifist. En hij werd vanwege dat pacifisme de Gereformeerde Kerk uitgegooid. Dat onverzettelijk blijven staan voor de blijde boodschap van vrede, dat maakt hem wat mij betreft tot een getuige.” 

Baan: “Als rijken passen we niet door het oog van de naald. Pas aan de zelfkant van de samenleving ga je echt ervaren dat het kruis de waarheid is.” 

Baan: “We moeten niet socialistisch opkomen voor de armen, daar hebben we de PvdA wel voor. Nee, we moeten vrienden van hen worden. Dan leren we de waarheid over wie we zelf zijn en wat de wereld is en wie God is vanzelf wel kennen.” 

Dat lêste ha ’k earder alris wat oer skreaun op de Feartfisk. Dat yn in beskaat type kristendom, om it op syn Levinasiaansk te sizzen, ‘de oar’ benammen ynteressant is as spegel fan, en tagong ta, ‘de Oar’. 



.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten