vrijdag 13 juni 2014

Dorpsmolendorp Kûbaard tegen megaturbines

Verrassing: Kûbaard, dat met de stichting Wiek beschikt over een dorpsmolen en deelname in twee boerenmolens, heeft in een enquête in grote meerderheid tégen de komst van een cluster megamolens tussen Kûbaard, Lollum en Waaksens gestemd. 

Wiek was van plan om zijn molen op te schalen in het cluster, maar trekt zich nu uit het plan terug. De resultaten van de enquête werden gisteravond bekendgemaakt op een dorpsvergadering. Tegen het nieuwe plan Wjukslach Kûbaard stemde 65,9 procent, vóór 22,7 procent. Wiek hoeft ook niet aan een eigen opschalingsplan te denken. Daartegen was 59,1 procent, vóór 34,1 procent. 

Volgens Omrop Fryslân zijn de hoogte van de geplande molens en de daaruit resulterende industrialisering van het landschap de belangrijkste redenen in Kûbaard om tegen het Wjukslach-plan te zijn. 

In de inventarisatie van Fryslân foar de Wyn werd het initiatief van Wjukslach – een vereniging van windmolenexploitanten – aangemerkt als een kansrijk ‘A-plan’. Nu blijkt dat er in Kûbaard geen draagvlak voor is, is het initiatief op losse schroeven komen te staan. Eerder al kondigde It Fryske Gea aan om uiterst kritisch naar het initiatief te kijken, omdat het ingepland staat vlak langs het historische natuurmonument de Slachtedyk. Een aantal jaren geleden heeft It Fryske Gea tot aan de Raad van State toe geprocedeerd – met succes - om windmolenplannen van boeren langs de Slachtedyk tegen te houden. 

Wjukslach Kûbaard voorziet in de komst van tien megamolens van ca. 3 megawatt en de sanering van tien oudere molens op andere locaties. De vereniging diende het plan in bij Fryslân foar de Wyn, maar heeft nog geen rapportage kunnen bijleveren over de verwachte hinder van geluid en slagschaduw. 

In het initiatief van Wjukslach worden allerlei voorstellen gedaan, naast de gewoonlijke deelnemingsmogelijkheden en overlastvergoedingen, die draagvlak in de omgeving moeten opleveren: van samenwerking met Us Koöperaasje, lokale aanbestedingen en financiering tot het laten aanleggen van glasvezel en het installeren van gratis super-wifi. Dat zulks zelfs een in principe windmolenvriendelijk dorp als Kûbaard niet over de streep heeft kunnen trekken, mag gerust opzienbarend worden genoemd.

.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten